Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
8+1 érdekesség a szamócáról Topor Erika, 2015. jún. 04.
Itt van az eperszezon és kilószámra vesszük édes csemegének, lekvárnak, sütibe gyümölcsnek és magannyi finomságnak. Termesztéséről, élettani hatásairól már rengeteget lehet olvasni, most inkább 16 érdekességet hoztunk el írásunkban.
1. A legelső gyümölcs, mely már tavasztól szabadföldön kapható
A hazai klímán legalábbis – de nagy öröm ez mindenki számára, hiszen a téli hónapokban csak olyan gyümölcsöt ehettünk, amit vagy hosszú hetekig tároltak, vagy még rosszabb – utólag érleltek, mert éretlenül szedték le. Viszonylag gyorsan virágoznak ki és érnek be a termések.
2. Átlagosan 200 mag van egy nagyra nőtt szamócaszem felületén
Nem mi számoltuk meg, hanem tanulmányozták a nagy szemű epreket, így innen tudjuk ezt az értéket. Ráadásul az is különlegessé teszi a gyümölcsöt, hogy kívül „hordja” a magjait és nem a gyümölcshúson belül!
3. Az szamóca nem bogyósgyümölcs!
Ugyan angol elnevezése strawberry, de valójában nem bogyós gyümölcs. Az szamóca termése áltermés. Az elhúsosodó vacok felületén találhatók meg az szamóca valódi termései, az aszmagok. A szamócatermés apokarp günőceumból fejlődő aszmagtermések csoportja, melyek az elhúsosodó, kúpszerű vacokba süllyednek.
4. Magról is szaporítható
Az szamóca magról is szaporítható, de legtöbb esetben indákkal szaporítható, hiszen az anyanövény maga körül indákat növeszt, melyeken apró levelek, majd később gyökerek fejlődnek. Ha a növénykék begyökeresedtek, az indák elvághatók. A magról való szaporítás is működik, de sokkal lassabb a folyamat.
5. 3.5 kiló epret eszünk átlagban
Egy európai tanulmány szerint egy magyar átlagfogyasztó egy év alatt 3.5 kilogramm epret fogyaszt el. Persze az átlagba mindenki benne van, így természetesen van aki sokkal többet fogyaszt, és van olyan is, aki egyáltalán nem eszik epret. Ha még a fagyasztott epret is beleszámoljuk a statisztikába, akkor ez a szám már fejenként 5 kilógrammra ugrik!
6. 75%-t Kaliforniában termesztik
Világviszonylatban a mostani statisztikák szerint Kaliforniában termesztik a legtöbb epret, mindegy a teljes szamócatermés 75%-t. Gondolta volna?
7. Illatosak a virágaik
Gondolta volna, hogy az szamóca virágai illatosak? Sosem szagolgatjuk, hiszen a hívogató gyümölcse miatt a virágaira kevésbé figyelünk, pedig érdemes lenne. A rózsafélékhez tartozik, így virágának is aromás, parfümös illata van, mint a legtöbb rózsafélének.
8. Orvosi recept
Az ókori rómaiak hittek abban, hogy az szamócának gyógyászati ereje van. Gyógykeverékekhez, gyógyporokhoz adták.
+1 Múzeumot nyitottak a szamócának
Belgiumban szamócamúzeum nyílt, így Wallonia-ban mindent meg lehet kóstolni, ami csak szamócából készülhet!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!