http://terezakonyha.bloglap.hu/cikkek/szalagos-fankes-ahogyan-en-csinalom-63952/
Linkek
Képek, versek, képküldés
Pajzsmirigy Betegek
Egysület támogatása
Pajzsmirigy Betegek Cs. M. Egy
OLDALAMON..FECABOOK
SZALAGOS FÁNK!ÉS AHOGYAN ÉN CSINÁLOM!
2017.01.28
SZALAGOS FÁNK! FARSANGI FÁNK, STB!
Ki hogyan hívja! Tény hogy ilyenkor a farsangok idején, télen,
sűrűbben kerül sor erre a nem drága otthon készült tésztafélére.Sokan
félnek az elkészítésétől, pedig, nem egy nagy művészet, csak jól ki kell
dolgozni a Fánk tésztáját!
Már napok óta készültem rá, így megbeszéltem a Fiammal, náluk
készítek fánkot, ennek két oka is volt. A Fánk készítése meleget
igényel, nálam ehhez nincs elég meleg, a másik ok: az ifjúság is tanulja
meg hogyan készítjük el ezt a finom egészséges tésztát!
Lássunk hozzá! Meleg helyen készítjük.És most leírom ahogyan én készítem!
HOZZÁVALÓK:
Van egy régi kelesztőtálam, ebbe készül el a tészta. házi-tejet
használok, oda teszek 1 liter tejet forrósodni, ezt azután a
kelesztőtálba teszem körbe mozgatom, hogy átvegye a meleget az edény.
ezt követően, egy csipet sót, 3 evőkanál cukrot elkeverek benne, erre
rámorzsolok egy 5dkg-os élesztőt. 4 tojás sárgáját külön tányérba
villával összekeverem ezt hozzá teszem,10dkg margarint olvasztok ezt
teszem hozzá. Itt most még két kanál olajat is hozzá tettem ezután jön a
liszt!Itt én nem mérem de a kb 10-deka rétesliszthez 80.-90 dekagramm
liszt.Összekeverem! Ezt addig verem fakanállal amíg az edény oldaláról
el nem válik. nagyon fontos,. kemény se legyen de nagyon lágy se legyen a
tésztánk.
Ezután meleg helyen kelesztem amíg a kelesztőtál teteje fel nem jön a
tésztától.Újra visszaverem a fakanállal. Videót készítette a fiam, fel
teszem ha sikerül.Ezután újra kelesztem amíg fel nem jön a tetejéig!
Ezt követően lisztezett abroszra borítom, és egy vizespohárral
kiszaggatom.Vigyázzunk ne legyen sok le maradt rész, mert nem gyúrjuk
vissza!Ezután letakarom és 20 percig kiszaggatva kelesztem.Ebből a
családnak most 33 db fánk lett! Egy liter olajat megforrósítunk és a
fánkokat középen kilukasztunk, és fordítva tesszük a forró olajba.Látjuk
mikor szépen duplája lesz, meg is fordul ha lazábban tesszük egymás
mellé sülni. Akkor nem kell forgatni!
Pirosra sütjük, ezután porcukorral megszórjuk és Sárgabaracklekvárral kínáljuk.
SAJÁTOMHOZ JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK: Tereza.
A VIDEÓ A KÉSZÍTÉSRŐL A YouTube- elérhető lesz!
Képek 2017.01.28.
GULYÁSLEVEST KÉSZÍTETTÜNK HOZZÁ, ÉS AMIT MÉG SOHA NEM PRÓBÁLTAM, IDŐHIÁNYA MIATT RESZELT TÉSZTÁVAL! CSODÁS VOLT ÍGY IS!
ÉS MOST LEÍROM A HAGYOMÁNYOSAN KÉSZÜLT SZALAGOS FÁNK RECEPTET!
A fánk összeállítása ugyanaz.. végy egy tálat hozzá!és a tejet
langyosan fel futtatjuk egy kis cukorral és ebbe tesszük az élesztőt.
hagyjuk felfutni!
Meleg helyen dolgozunk!
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő,2 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2
tojás sárgája, 1 kis Rumaroma,késhegynyi só, 1/2 liter tej, 1 liter
olaj a sütéshez, vagy zsír!
MIVEL A ZSÍRBA TÖBB ZSIRADÉKOT SZÍV MAGÁBA MINDEN KELT TÉSZTA,
AJÁNLATOS AZ OLAJBA SÜTÉS!. Ugyan úgy készítjük el ezt a mennyiséget
mint az előzőt, csak tálba, A lényeg a kétszeri kelesztés, a jó
kidolgozás, a kiszaggatás utáni kelesztés, és mindig forró olajba
sütjük, fordítva tesszük a tésztát bele, hiszen így könnyebben puffad
/kel/ meg az olajba még.
BÁRMILYEN IDŐSZAKBAN KÉSZÍTHETÜNK FÁNKOT, KELL IS4 A LÉNYEG A MELEG, LEGYEN AHOL MEGKEL:
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK, SIKERES FÁNKSÜTÉST!
Terike.Saját honlapomról.
forrás:
terezakonyha.bloglap.hu
Kommentáld!