Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A paradicsom Dél- és Közép-Amerika őshonos növénye. Vannak olyan helyek, ahol még ma is gyomnövénynek tartják. Természetesen a hajózások, felfedezések során ismerték meg Európában. A legtöbb nyelvben a spanyol hódítók által használt tomate nevet vették át, ami valójában rövidítés. Az eredeti azték szó xitomatl. Hazánkban már 1651-ben említést tettek róla, persze ekkor még dísznövényként ismerték.
180 gramm paradicsom tartalma
Megnevezés |
Mennyiség |
a Világ Legegészségesebb ételei Alapítvány besorolása |
kalória | 37, 8 | |
C-vitamin | 34,38 mg |
kiváló |
A-vitamin |
1121,40 IU |
kiváló |
K-vitamin | 14,22 mcg |
kiváló |
Molibdén | 9 mcg |
nagyon jó |
Potasszium |
399,60 mg | nagyon jó |
Mangán | 0,19 mg |
nagyon jó |
Rostok |
1,98 mg |
nagyon jó |
Króm | 9 mcg |
nagyon jó |
B1-vitamin |
0,11 mg |
nagyon jó |
B6-vitamin |
0,14 |
jó |
Folát |
27 mcg |
jó |
Réz |
0,13 mg |
jó |
B3-vitamin |
1,13 mg |
jó |
B2-vitamin |
0,09 mg |
jó |
Magnézium |
19,8 mg |
jó |
Vas |
0,81 | jó |
B5-vitamin |
0,44 mg | jó |
Foszfor |
43,20 mg | jó |
E-vitamin | 0,68 mg |
jó |
Triptofán |
0,01 g |
jó |
Protein |
1,53 g |
jó |
Mint látjuk, sok C- és A-vitamint, számos más értékes növényi anyagot tartalmaz a paradicsom.
A karotinfélék, főként a béta-karotin semlegesítik a szervezetben lévő veszélyes szabadgyököket. Azt már többször is leírtuk, hogy ezek felelősek a sejtek és sejtmembránok sérüléséért, ami aztán gyulladást okozhat, és innen egyenes út vezet a különféle betegségekhez.
Mai életmódunk negatív hatásának leküzdéséhez nélkülözhetetlen, hogy elegendő növényi rostot fogyasszunk. Nos, ez is ott rejtőzik a zöldségként fogyasztott gyümölcsben. A rostok szabályozzák a vér koleszterin- és cukorszintjét, fontosak a vastagbélrák megelőzésében.
A króm is segíti a vér megfelelő cukorszintjét fenntartani.
Ebben a szép piros, leveses táplálékban még K-vitamin is bőségesen rendelkezésünkre áll, hogy a csontok egészségét megőrizhessük.
Jó hír a migrénnel küszködőknek, hogy a riboflavin, ami természetesen szintén jelen van a paradicsomban, csökkenti ennek a kínzó jelenségnek a gyakoriságát.
Mivel a paradicsom potassziumban, niacinban, B6-vitaminban és folátokban is gazdag, bátran állíthatjuk, hogy egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul nem is a legdrágább.
A niacinnal biztonságosan lehet a rossz koleszterinszintet csökkenteni, a potassziumban gazdag étkezéssel a magas vérnyomást csökkenthetjük. A B6 és a folát a szervezet számára veszélyes anyagokat közömbösítenek. Ez a fekete bárány a homocisztein, ami károsítja az erek falát, és ez sztrókhoz, szívinfarktushoz vezethet.
Az élelmiszereket vizsgáló tudományos kutatások egyik kedvelt témája már évek óta a paradicsomban található likopen volt. Ez a karotinféle nagyon jó antioxidáns, így a rákmegelőzés egyik fegyvere lehet. Mint minden antioxidáns, ez is védi a sejteket a károsodástól. Ezen kívül a szívbetegségek megelőzésében is jelentős szerepet kap. Jelentős az a tény is, hogy nem állatkísérleteken, hanem embereken bizonyította a tudomány, hogy számos rákfajta ellen biztosít védelmet a paradicsomban található likopen. A vastag- és végbél-, prosztata-, mell-, tüdő, hasnyálmirigyrák ezek közé tartozik.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!