Pajzsmirigy betegek: MIRE JÓ A TOJÁSHÉJ ?

A tojáshéj újrahasznosítása !

A tojás magas fehérjetartalma kedvező élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre. A tojássárgája ugyan koleszterint is tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint ez kevésbé járul hozzá a szervezet koleszterinszintjének növeléséhez, mint ahogy azt ennek előtte gondolták.

Mire jó a tojáshéj?

A tojás javíthatja az agy működését, és erősíti az izmokat. A táplálkozási szakemberek szerint a legtöbb ember két tojást nyugodtan elfogyaszthat naponta. Higiénikus táplálék, melyet tartalmának egyedülálló „csomagolása" is biztosít. A tojáshéjat sokféleképpen hasznosíthatjuk. Nézzünk néhány erre vonatkozó ötletet:

A kertben a tojáshéjat nem mérgező, természetes növényvédő szerként használhatjuk. Törjük porrá néhány tojás héját, és szórjuk a virágok és a növények köré. Ez elpusztítja a (meztelen)csigákat és hernyókat, és a környezetet sem károsítja, mint a mérgező növényvédő szerek.

tojáshéjat nem kell feltétlenül kidobni

A tojáshéj a komposzt egyik fontos szerves anyag forrása. Gyorsan lebomlik és kálciummal valamint egyéb értékes ásványi anyaggal látja el a komposzttal trágyázott talajt.

Törjük félbe egy egész tojás héját, és használjuk palánták nevelésére. A fél tojáshéjat töltsük meg földdel, és ültessük el benne a magokat. Így feleslegessé válnak a palántázáshoz szükséges edények. Ha a földdel teli tojáshéjakat visszatesszük a tojástartóba és az ablakpárkányra helyezzük azt, nagyszerű körülményeket teremtünk a palánták fejlődéséhez, mielőtt még kiültetnénk őket a kertbe.

Ha a tojáshéjat a kávézaccal együtt a filterbe helyezzük, az így elkészített kávé íze kevésbé lesz keserű. A tojáshéj és a kávézacc keveréke kitűnő komposzt alapanyag, de hozzáadható a használt kávéfilter is, ha tudjuk róla, hogy biztosan lebomlik.

Különleges zselé- vagy csokoládéformákat keszíthetünk a gondosan kifújt tojás héjából. Tálalás előtt húzzuk le a desszertről a tojáshéjat, amibe előzőleg beletöltöttük azt. A művészileg megfestett és díszített kifújt tojás húsvétkor vagy egyéb jeles alkalmakon mindenki kevence lehet. (A tojás festéséről részletesebben itt olvashat!)

Keverjük össze a porrá tört tojáshéjat kevésszappanos vízzel és használjuk nehezen tisztítható tárgyak kezelésére. Gyönyörűen kisúrolhatók vele a vázák és a termoszok is. A keverék ráadásulkörnyezetbarát, ellentétben más mérgező  tisztítószerekkel.

Tegyünk néhány tojáshéjat a mosogatókagyló szűrője alá, mert felfogják a szilárd ételdarabokat, még mielőtt azok a lefolyóba kerülnének.

Bőrirritációk esetében is hasznos a tojáshéj, ha pár napig egy kis üveg almaecetbe helyezzük azt. A keverék viszkető bőr vagy kisebb bőrgyulladások kezelésére alkalmas. Bőrfeszesítő arcmaszk is készíthető, ha a felvert tojásfehérjét összekeverjük porított tojáshéjjal. Hagyjuk a keveréket tíz percig az arcunkon.

/Internet/

Galambosné Marcsi üzente 11 éve

Kedves Éva !
Köszönöm szépen a hozzászólásod és örülök, hogy már ki is próbáltad a porrátört tojáshéj és a víz keverékének jótékony hatását !
Ez egy nagyon hasznos tápoldatnak tűnik, amit mindenkinek ajánlok !
Üdvözlettel : Marcsi

Galambosné Marcsi üzente 11 éve

Kedves Ágnes !
Köszönöm szépen a hozzászólásod és a tojáshéj újrahasznosításával
kapcsolatos cikkhez fűzött kiegészítésed !
Üdvözlettel : Marcsi

Madarász Lajosné Éva üzente 11 éve

Köszönöm a kitünő ötleteket.Én a viráglocsoló vizbe áztattam, olyan szép
fényes lett a szobarózsák levele és akkorát nőttek. Üdv. Éva

Molnár Ágnes üzente 11 éve

Érdemes tudni, hogy a tojáshéj csak apróra törve komposztálódik, ezért mielőtt kitesszük, szárítsuk meg és morzsoljuk össze!