Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Miért ne dobjuk el a dióhéjat ?
A dió az egyik legmegbecsültebb növényünk, hisz a mellett, hogy számos desszertet, süteményt ízesítünk vele, számos betegséget, fertőzést is kezelünk vele.
Mint tudjuk a diófa minden részét felhasználták régen a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Egy ideig sajnos feledésbe merültek jótékony tulajdonságai, de napjainkban újra kezdenek előtérbe kerülni a természet hatékony kincsei, köztük a dió is.
Az orvostudomány
atyja, Hippokratész volt az első, aki írásba foglalta a dió gyógyhatását, és
kiemelte féreghajtó, gilisztahajtó voltát.
A régi görögök és rómaiak is használtak diókivonatot bőrgombásodás és más
bőrfertőzések ellen, sőt, még halálos mérgek semlegesítésére is
alkalmazták.
Nézzük akkor mire is jó a dió héj
Ha megkérdezünk egy háziasszonyt, hogy miért érdemes dióhéj-teát inni a legvalószínűbb válasz az lesz, hogy jót tesz a vérkeringésnek, mivel hígítja a vért.
Emellett azonban egyéb gyógyhatásai is vannak:
Csillapítja a köhögést
Mindenki küzd időközönként köhögésrohamokkal. A diótöréskor megmaradt – tiszta – dióhéjat teának teszik fel, és addig főzik, amíg a tea kellő világos színt nem kap. Rendszerint melegen és nem forrón isszák, mézzel és citrommal ízesítve. A meleg mézes tea kellemes és enyhíti a panaszokat, ám a nagyon forró italok növelik a gégerák kialakulásának kockázatát.
Ha törés közben a diódarabok és a dióhéjak összekeveredtek, dobjuk mindkettőt együtt vízbe. A héjak hamarosan a víz tetején úsznak, míg a diódarabok lesüllyednek.
Jótékonyan hat a gyomorfekélyre
Fekély esetén főzzünk egy jó erős dióhéj-teát, amit éhgyomorra kanalazzunk be.
Kitűnő kalciumforrás
Ha kalciumhiányban szenvedünk az egyik legjobb módszer a pótlásra, ha gyakran iszunk dióhéj-teát. Naponta 0,5-1 liter tea fogyasztása javasolt.
Bőrradírként
Bőrradírozásra nem is
kell drága kozmetikai készítményt vásárolnunk, magunk is készíthetünk.
A dióhéj-poron kívül csak durva barnacukor kell hozzá és méz. A
keverékkel dörzsöljük le az elhalt hámsejteket.
A barna cukorszemcsét és finomra őrölt dióhéjat tartalmazó készítmények nem egyszerűen leválasztják az elhalt bőrréteget, hanem közben élénkítik a vérkeringést. Így javul a bőr oxigénellátása és a barnacukor közben tápanyagokhoz is juttatja a bőrt.
Indiában a Himalaya cég tubusos bőrradír-készítményéhez használ dióhéjat. Mint mondják, hatékonyabban távolítja el az elhalt, méreganyagot tartalmazó hámsejteket az arcról, a szem környékéről. Ezáltal megfiatalítja a bőrt.
Őrleménye kiváló csiszoló anyag
Azt már a régiek is
tudták, hogy a finomra, apróra őrölt dióhéj kiváló csiszolóanyag, humán célra
is.
Már Facciola Ehető növények forráskönyve című művében is leírta, hogy
fogkrémekbe keverve súroló hatása fehérebbé, tisztábbá teszi a fogat.
Bőrradírozási célra, az elhalt hámsejtek ledörzsölésére dióhéj-őrleménnyel
dúsított készítmények már a natúr termékek közt kaphatók.
Miért is alkalmas a
dióhéj erre a célra.
Melyek azok a jellemzői, amelyek tisztálkodási, kozmetikai célra a
legalkalmasabbakká teszik?
Az orchidea kedvelőknek
Az orchidea epifita növény, nem jó neki a közönséges anyaföld, fákon él. Mesterségesen kell szubsztrátumot készíteni számára, amin gyökereivel megkapaszkodhat.
Erre jó, ajánlott a dióhéj, amit az orchidea természetes anyagnak tekint, és aminek előnyei a következők:
A dióhéj a művészetben
A festészetben is használatos. Őrleményéből speciális hatású festékeket készítenek. A dióhéj-szemcsékkel kevert festék plasztikus, homokszerű felületet ad, amivel kifejező hatások érhetők el.
Maga a dióhéj is tartalmaz kisebb mennyiségű festékanyagot, a kifőzött csonthéjból drapp szín állítható elő. Ha pedig megégetjük és utána főzzük ki, a könyvnyomtatásban régebben használt fekete festéket kapunk.
Dió
Iumban, tanninokban és
polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról.
Húsz gerezd dió kb. 2 gramm
omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz,melynek szívre gyakorolt
jótékony hatása felbecsülhetetlen.
A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.
A friss diót fogyasztás előtt áztassuk be egy éjszakára, hogy az enzimgátló réteg lekerüljön róla. Majd másnap szárítsuk meg, és már fel is lehet használni. Ellenkező esetben a szervezetnek sokat kell dolgoznia azon, hogy valamennyi tápanyagot hasznosítson belőle. Így sokkal finomabb is, hiszen nincs olyan kesernyés íze!
Egy régi orvosi
javaslat szerint, minden reggel: éhomra vegyünk magunkhoz két-három dió
beléből, kevés jó minőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három
só szemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel
állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.A spanyolok
szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az észre – mondják.
Javasolják még vérszegénységre, sápadtságra is. Ha valakinek erősödésre,
hízásra van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma
nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű.
.............................................................................................
Ha még szeretnél tudni többet is a Dióról, úgy klikkelj a következő linkre és olvasd el a cikket !
http://tudnodkell.info/a-diofa-az-ember-legnagyobb-baratja/
/ forrás : internet /
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!