Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
HOGYAN VIGYÁZZUNK EGÉSZSÉGÜNKRE A HIDEG NAPOKON ?
A hideg téli hónapok során szervezetünk egyre több fertőzésnek van kitéve. Nyakunkon az influenzaszezon és a felfázás is egyre gyakoribb ilyenkor. Ezeket a veszélyeket kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozással megelőzhetjük és elkerülhetjük szervezetünk téli kimerülését.
A következőkben a két leggyakoribb téli probléma a megfázásos, influenzaszerű betegségek, valamint a felfázás táplálkozással kapcsolatos vonatkozásairól olvashatsz.
Mindkét betegségcsoport egyik alapvető megelőzési stratégiája a megfelelő mennyiségű FOLYADÉKFOGYASZTÁS. Sajnos a hidegben kevésbé jelentős a hangsúly a folyadékfogyasztáson, pedig a nyálkahártyák kiszáradása kedvez a baktériumok és vírusok megtapadásának. A napi 1,5–2 liter folyadék elfogyasztása tehát a téli hónapokban is fontos, melynek nagy részét víz, ásványvíz tegye ki, de ebben az időszakban érdemes reggelente zöld teát, csipkebogyó teát is fogyasztani. Ezek a teaféleségek magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, így már a nap kezdetén gondoskodnak a szervezet feltöltéséről. Ezt a kedvező hatást fokozhatjuk friss citromlével, valamint jó minőségű mézzel is (ezek az ízesítők akkor kerüljenek a teába, amikor már nem forró, hiszen így őrzik meg vitamin és ásványi anyag tartalmukat).
A teák mellett jó hatásúak a különböző frissen préselt gyümölcslevek, illetve a boltokban kapható 100% gyümölcstartalmú, cukrozatlan levek. Ezek közül a leghatékonyabb baktériumölő és C-vitaminban gazdag a grapefruitlé, mely az influenzaszerű megbetegedésekben, valamint a húgyúti fertőzések esetén is hatékonyan segít a megelőzésben és könnyebb gyógyulásban is. Utóbbi betegségcsoportban segítséget nyújt még a tőzegáfonyalé is. Ebből napi 1-2 pohár a hideg időszakban nagyon jó hatású.
A téli idényben is számos olyan zöldség és gyümölcs kapható, melyek hatékony segítséget nyújtanak szervezetünk számára. Érdemes kihasználni a magas karotin tartalmú sütőtök szezonját, továbbá a különböző citrusfélék gazdag kínálatát. Törekedni kell arra, hogy a téli hónapokban is naponta szerepeljen nyers zöldség, gyümölcs étrendünkben. (ehhez további ötleteket a itt találsz: 7+1 ötlet a téli vitaminpótlásra)
A káposztafélék, különösen a hideg időszakban sokat fogyasztott savanyú káposzta jó C–vitaminforrás. Zöldségek közül rendszeresen érdemes fogyasztani a sárgarépát, céklát, mivel magas antioxidáns tartalmuk révén erősítik immunrendszerünket. Egy finom és vitamindús téli saláta például a reszelt cékla, sárgarépa és alma egyvelege (ezt a receptet tegnapi bejegyzésünk végén elolvashatod: itt találod), melyet friss citromlével és kevés mézzel ízesítve ajánlott fogyasztani.
Ugyanígy friss gyümölcsökből is érdemes különböző salátákat készíteni, hiszen így egyszeri fogyasztással több értékes vitamin és ásványi anyag fogyasztható el.
Szendvicsekbe, krémekbe és salátákba is ajánlottak a különböző csírák (retek, káposzta, búza stb.), hiszen rendkívül gazdagak vitaminokban, ásványi anyagokban.
Természetesen ezek mellett étrend kiegészítők fogyasztásával is sokat tehetünk egészségünk érdekében. Ezek közül érdemes a természetes eredetűeket előnyben részesíteni. Leghasznosabb téli étrend kiegészítők a C-vitamin készítmények, különösen a bíborkasvirággal vagy csipkebogyóval kiegészített, valamint a tőzegáfonya kivonatát tartalmazó termékek. Bíborkasvirágról részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz: Egészségünk őre a bíborkasvirág.
/válogatás a netről /
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!