Pajzsmirigy betegek: Érdekességek az emberi testről.

Érdekességek az emberi testről.

A legnagyobb ajándék az emberi test és az az óriási értelem, amely ezt irányítja. Az emberi test a természet legnagyszerűbb alkotása. Nincs hozzá fogható erőben, képességekben, alkalmazkodókészségben.

Szív: az emberi szív kb. százezerszer dobban minden 24 órában. Gondoljunk bele abba a ténybe, hogy a szív és szivattyúrendszere (amelyet a tudósok sokszor próbáltak már leutánozni, sikertelenül) 6,82 liter vért présel 154 ezer km véredényen keresztül. Ez egyenlő 28 liter vér pumpálásával naponta. Ez csaknem 522 ezer m3 alig 50 év alatt. Ez a szivattyúrendszer évtizedeken keresztül képes megállás nélkül dolgozni, anélkül, hogy akár egyetlen ütést is kihagyna.

Vér: ez a 6 liter vér több mint 24 milliárd sejtből áll, melyek úgy 4-5 ezer kört tesznek meg a testen belül minden áldott napon. Minden másodpercben 7 millió új vérsejt termelődik!!

Hőmérséklet: gondoljunk arra a hőmennyiségre, amit a szervezet termel, mialatt teljesíti ezeket a feladatokat, és gondoljunk arra is, hogy közben saját hőmérsékletét állandó értéken, kb. 37 Celsius-fokon tartja.

Bőr: a test legnagyobb kiterjedésű szerve, 4 milliónál több pórusból áll, amelyek folyamatosan működésben vannak a szervezet hűtőrendszerének szolgálatában.

Anyagcsere és emésztőrendszer: azzal a figyelemreméltó képességgel rendelkezik, hogy azt az ételt, amit megeszünk, egészséges vérré, csonttá és sejtek rendszerévé tudja átalakítani. Állandóan tökéletes egyensúly áll fenn, noha ez az egyensúly már egy egészen apró, töredéknyi hatástól is fölborulna.

Tüdő: sikerrel ellátja a vért a szükséges oxigénnel.

Csontok: ezek bonyolult együtteséből áll az a támasztórendszer, amely lehetővé teszi a test függőleges helyzetét és a járást. A vázrendszer tökéletes összhangban működik a mozgást létrehozó izmok csodálatra méltó hálózatával.

Agy: a tökéletesség ezen építményének csúcsán áll az agy, amely áttekinti ezeket a csodálatraméltó tevékenységeket, biztosítja, hogy minden olyan pontossággal működjön, amely mellett a legjobb órásmester munkája is otrombának tűnne. Az agy 25 milliárdnál is több sejtből tevődik össze, ez a legbonyolultabb dolog, amit ismerünk.

Sejt: mikroszkóp nélkül nem láthatók az egyes sejtek, mégis elképesztő, mi minden folyik egy sejten belül. Azt mondják, az emberiség mai napig fölhalmozott összes tudományát is meghaladja egyetlen sejt tudása. A sejt többfajta kémiai reakció színhelyéül szolgál, mint a világ valamennyi vegyigyára együttvéve. Részegységek ezrei találhatók a sejten belül: kromoszómák, gének, DNS, sejt-szervecskék, enzimek, hormonok, aminosavak, túl sok ahhoz, hogy akár csak megemlítsük őket. Senki nem tudja megmagyarázni, mitől működik egy sejt. Az ezernyi sejttevékenységet sorba lehet venni, de az ezen tevékenységek mögött rejtőző erő felfoghatatlan. Több mint 75 billió ilyen sejtünk működik együtt, hajszálnyi pontossággal, 60, 70, akár 80 évig.

DNS: meghatározza, milyen lesz a szemünk színe, milyen illata lesz egy virágnak, milyen színe lesz egy madár tollazatának. Ha mind a 75 billió sejtünk génjéből kiemelnénk a DNS láncokat, azok beleférnének egy olyan dobozba, mely nem lenne nagyobb egy jégkockánál. Ha viszont kicsévélnénk és egymáshoz illesztenénk ugyanezeket a DNS láncokat, az a zsinór több mint négyszázszor átérné a Föld és Nap közötti távolságot, oda és vissza! Ez csaknem 128 milliárd km! Bámulatos, hogy ez a gépezet képes önmaga újra-előállítására is!

Csak ehhez hasonló meghökkentő gondolatok segítségével lehetséges valami halvány elképzelésünk arról a végtelen nagy intelligenciáról, amely ilyen csillagászati számú együttműködő sejt összehangolásához szükségeltetik.

- dzsadzsi-

Galambosné Marcsi üzente 14 éve

Kedves Zsóka !
Szerintem is, az emberi testnél még nem találtak ki tökéletesebbet. A megismeréséhez pedig még jónéhány emberöltő is csak morzsányi időnek számít. Sok esetben olvashatunk viszont olyan gyógyulásokról, amelyet az orvostudomány sem tud megmagyarázni és ők is Isteni csodának nevezik. Igen kell, hogy Valakiben bízzunk, aki a sorsunkat irányítja !
Puszi:Marcsi

Szendrői Lajosné Zsóka üzente 14 éve

Ahányszor belegondolok milyen csodálatos az emberi test működése, aggodalom tölt el, hogy ezt a bonyolult rendszert tökéletesen az ember soha nem fogja tudni megismerni. Ezt azért is mondom, mert olyan problémám van amit nem tudnak az orvosok megmagyarázni és persze én pláne hogy nem, így csak a Jóistenbe bízhatok! Gondolom páran Ti is vagytok így?
Szendrőiné Zsóka