Pajzsmirigy betegek: AZ IDŐSEK FELE NEM KAP NYUGDÍJAT

A CIKKET AZ INTERNETRŐL A NYUGDÍJAS KLUB HÍREIBEN TALÁLTAM: Terike.
Az idősek közel fele nem kap nyugdíjat

2014. július 17. Forrás: MTI

Hasznos: - + Nyomtat

A világ lakosságának több mint 70 százaléka nem kap megfelelő szociális ellátást. Az idősek fele nem kap nyugdíjat, és az állástalanok csupán 12 százalékának jár munkanélküli segély.

Globálisan az emberek több mint 70 százaléka nem kap megfelelő szociális ellátást, és számos magas jövedelmű ország leépíti szociális védelmi rendszerét - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szociális védelemről szóló nemzetközi jelentésében. A világ lakosságának csupán 27 százaléka számára elérhető az átfogó szociális védelem.

A szociális védelem kulcsfontosságú stratégiai eszköz a szegénység és az egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a befogadó növekedés egyidejű ösztönzéséhez, mivel javítja a társadalom sérülékeny szegmenseinek egészségügyi állapotát és növeli a teljesítőképességüket, fokozza a termelékenységüket, támogatja a belső keresletet, és előmozdítja a nemzeti gazdaságok szerkezeti átalakulását - vélekedik az ILO.

Még meggyőzőbbek lehetnek a szociális védelem melletti érvek a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben, amelyet alacsony növekedés, és egyre nagyobb méretű egyenlőtlenség jellemez - mondta Sandra Polaski, az ILO főigazgató-helyettese. A nemzetközi közösségnek is kiemelten kell foglalkoznia ezzel a kérdéssel a 2015 utáni fejlesztési programban.

Csökkentik a kiadásokat

122 kormány - amelyek közül 82 fejlődő országban van - csökkenti a közkiadásait 2014-ben. Ezek az intézkedések kiterjednek a nyugdíjrendszer, az egészségügyi ellátás és a jóléti rendszer reformjára. Ez sok esetben a rendszerek finanszírozásának vagy a fenntartásukra szánt összegeknek a csökkentését jelenti. Emellett jellemzően a támogatások megszüntetése vagy az egészségügyi dolgozók és szociális munkások számának csökkentése vagy korlátozása, vagy a bérük visszaszorítása a cél - emelte ki Isabel Ortiz, az ILO Szociális Védelmi Részlegének igazgatója.

A jelentés szerint a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy számos magas jövedelmű ország is csökkenti a szociális védelmi rendszerét. Az Európai Unióban a szociális védelemből kivont összegek már hozzájárultak a szegénység növekedéséhez, amely jelenleg 123 millió embert érint, vagyis a lakosság 24 százalékát, köztük gyerekeket, nőket, időseket és fogyatékkal élőket.

Gazdasági - Számviteli munkatárs Mizsetáp Kft.  Mechanikai tervező mérnök ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
szenior vállalati kockázatkezelőt CIB Bank Zrt.  Projektmérnök - Motorgyártás AUDI Hungaria Motor Kft.
Bankfióki Tanácsadó FHB Bank Zrt.  Telefonos értékesítési és ügyfélkapcsolati munkatárs Én Világom Kft.

Másrészt viszont számos közepes jövedelmű ország bővíti a szociális védelmi rendszerét, támogatva a háztartások jövedelmét, beindítva ezáltal a keresletvezérelt növekedést és a befogadó fejlődést. Kína például közel áll ahhoz, hogy elérje a mindenkire kiterjedő nyugdíjat, és drámai módon megemelte a béreket, Brazília pedig 2009 óta felgyorsította a szociális védelem kiterjesztését és a minimálbérek emelését.

Komoly eltéréseket tapasztaltak

A munkaképes korúak szociális védelmére szánt kiadások (például munkanélküliség, gyermekvállalás, fogyatékosság vagy munkahelyi baleset miatt) komoly eltéréseket mutatnak a különböző régiókban, az afrikai 0,5 százaléktól egészen a nyugat-európai 5,9 százalékig.

Világszerte a munkanélküliek csupán 12 százaléka kap munkanélküli támogatást: ez Nyugat-Európában 64 százalékot érint, a Közel-Keleten és Afrikában viszont kevesebb mint 5 százalékot.

A nyugdíjkorhatár feletti lakosság csaknem fele (49 százalék) nem kap nyugdíjat, és azok közül is, akik nyugdíjellátásban részesülnek, sokan bőven a szegénységi küszöb alatt élnek. A majdani nyugdíjasok legalább 14 európai országban kapnak majd alacsonyabb nyugdíjat.

A jelentés arra is rámutat, hogy a világ lakosságának körülbelül 39 százaléka nem tartozik semmilyen egészségügyi ellátórendszerbe, sőt az alacsony jövedelmű országokban ez az arány meghaladja a 90 százalékot. Az ILO becslései szerint világszerte 10,3 millió egészségügyi dolgozó hiányzik ahhoz, hogy minden rászorulónak minőségi egészségügyi ellátást lehessen nyújtani.

Szemlézte: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: munkanélküliség, segély, támogatás, nyugdíj, szociális ellátás