Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A SZŐLŐ: Terikétől...
A szőlő ősi kultúrnövényünk, az ókori időtől fogva a civilizáció jelképévé vált, nem beszélve a belőle készült borról. Jóllehet főleg érlelt nedű formájában kortyoljuk a legnagyobb mennyiségben, sokféleképpen felhasználható, értékes gyümölcsről van szó.
A szőlő rengeteg káliumot és szelént, vasat, rezet, mangánt és K-vitamint tartalmaz. Levében, héjában és magjában is számos antioxidáns vegyület található, amely megakadályozza a "köznyelv szerinti" rossz koleszterin oxidációját, ennek köszönhetően véd az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke ellen.h i r d e t é s
A
szőlőt magas cukortartalma miatt nem ajánlják a fogyni vágyóknak. Nagy
kár, mert kúraszerűen, önmagában fogyasztva hatásosnak bizonyult túlsúly
esetében is. Bogyója frissen a legértékesebb. Jó tudni, hogy a vörös
vagy kékszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így élettanilag
hasznosabb.
Szőlőlé, must, bor
A szőlő terméséből készíthetünk leveseket, mártásokat, illetve
salátákat. A frissen préselt szőlőlé, a must, az összes jótékony
vegyületet tartalmazza, mint a bor, csak éppen alkohol nincsen benne.
Sajnos pasztörizálás során a legtöbb élettanilag hasznos anyag elvész
belőle. A mustot azonban
tormával
is lehet tartósítani, mégpedig 100 liter forralatlan mustra 1 kg
reszelt tormát számítunk, és üvegballonokba öntve légmentesen lezárjuk. A
torma mustársavtartalma megakadályozza a szeszes erjedés beindulását.
Az így kezelt mustot gondosan le kell kisebb palackokba fejteni, és
fogyasztás előtt szellőztetni, szakszóval dekantálni kell, hogy a torma
csípőssége elillanjon. Kísérletezhetünk arányosan kisebb mennyiséggel
is.
A mustot sok helyen beforralják, és mustmézet (pekmez, török eredetű
szó) készítenek belőle. Előállítása mára szinte teljesen elfeledett
technológiává vált, pedig rendkívül ízletes, természetes édesítőszer.
A zöldszüret terméke
Az ínyenckonyha alapanyagának számít a verjus (kiejtése: verzsü, zöld lé), mely a zöldszüretkor leeső, éretlen szőlőfürtökből préseléssel nyert sűrű lé. Citromlé helyett, főleg salátaöntetek ízesítéséhez használhatjuk.
A szőlő levelét is felhasználhatjuk, különböző töltelékekkel megtöltve, majd kifőzve igazi különlegességnek számít.
Mazsola és kozmetikumok
A magnélküli szőlőből készül a mazsola, melynek több fajtája ismert és kedvelt csemege. A szőlő magjából szőlőmagolajat sajtolnak, mely bár nagyon értékes hatóanyagokat, köztük antioxidánsokat, bioflavonokat tartalmaz, mégis csak mértékkel használjuk. Ennek az az oka, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya erősen az utóbbi felé mozdul el, így csak súlyosbítanánk az amúgy is fennálló helytelen arányokat. Magas E-vitamin-tartalma és antioxidáns hatása miatt viszont igen jótékony alapanyag a kozmetikában. Testápoló olajoknak kiváló vivőanyaga,
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!