Pajzsmirigy betegek: A SZŐLŐ, EGÉSZSÉG!

A SZŐLŐ: Terikétől...

A szőlő ősi kultúrnövényünk, az ókori időtől fogva a civilizáció jelképévé vált, nem beszélve a belőle készült borról. Jóllehet főleg érlelt nedű formájában kortyoljuk a legnagyobb mennyiségben, sokféleképpen felhasználható, értékes gyümölcsről van szó.

A szőlő rengeteg káliumot és szelént, vasat, rezet, mangánt és K-vitamint tartalmaz. Levében, héjában és magjában is számos antioxidáns vegyület található, amely megakadályozza a "köznyelv szerinti" rossz koleszterin oxidációját, ennek köszönhetően véd az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke ellen.h i r d e t é s

A szőlőt magas cukortartalma miatt nem ajánlják a fogyni vágyóknak. Nagy kár, mert kúraszerűen, önmagában fogyasztva hatásosnak bizonyult túlsúly esetében is. Bogyója frissen a legértékesebb. Jó tudni, hogy a vörös vagy kékszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így élettanilag hasznosabb.

Szőlőlé, must, bor

A szőlő terméséből készíthetünk leveseket, mártásokat, illetve salátákat. A frissen préselt szőlőlé, a must, az összes jótékony vegyületet tartalmazza, mint a bor, csak éppen alkohol nincsen benne. Sajnos pasztörizálás során a legtöbb élettanilag hasznos anyag elvész belőle. A mustot azonban tormával is lehet tartósítani, mégpedig 100 liter forralatlan mustra 1 kg reszelt tormát számítunk, és üvegballonokba öntve légmentesen lezárjuk. A torma mustársavtartalma megakadályozza a szeszes erjedés beindulását. Az így kezelt mustot gondosan le kell kisebb palackokba fejteni, és fogyasztás előtt szellőztetni, szakszóval dekantálni kell, hogy a torma csípőssége elillanjon. Kísérletezhetünk arányosan kisebb mennyiséggel is.

A mustot sok helyen beforralják, és mustmézet (pekmez, török eredetű szó) készítenek belőle. Előállítása mára szinte teljesen elfeledett technológiává vált, pedig rendkívül ízletes, természetes édesítőszer.

A zöldszüret terméke

Az ínyenckonyha alapanyagának számít a verjus (kiejtése: verzsü, zöld lé), mely a zöldszüretkor leeső, éretlen szőlőfürtökből préseléssel nyert sűrű lé. Citromlé helyett, főleg salátaöntetek ízesítéséhez használhatjuk.

A szőlő levelét is felhasználhatjuk, különböző töltelékekkel megtöltve, majd kifőzve igazi különlegességnek számít.

Mazsola és kozmetikumok

A magnélküli szőlőből készül a mazsola, melynek több fajtája ismert és kedvelt csemege. A szőlő magjából szőlőmagolajat sajtolnak, mely bár nagyon értékes hatóanyagokat, köztük antioxidánsokat, bioflavonokat tartalmaz, mégis csak mértékkel használjuk. Ennek az az oka, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya erősen az utóbbi felé mozdul el, így csak súlyosbítanánk az amúgy is fennálló helytelen arányokat. Magas E-vitamin-tartalma és antioxidáns hatása miatt viszont igen jótékony alapanyag a kozmetikában. Testápoló olajoknak kiváló vivőanyaga,

Címkék: bor mazsola szőlő

Már küldöm is: Virtuálisan...Egészségedre.
Az enyém is el fogyott sajnos, meg venni meg télen a magas ár miatt nem tudom.
Szia.

Madarász Lajosné Éva üzente 11 éve

Aranyos Terike! Én igy ahogy ott van kérném azt a szép szőlőt,mert erre fele
már elfogyott. Bocs. ez egy kis humor akart lenni.Köszönöm