Pajzsmirigy betegek: A NEVETÉS EGÉSZSÉGES !

Hogyan hat a nevetés az egészségre?

A nevetés az egyik legnagyszerűbb, legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető és legkézenfekvőbb módszer a stressz egészségkárosító hatásainak kivédésére, a betegségek megelőzésére. Izomlazító hatása már bizonyított (akárcsak a relaxációé és a meditációé), értágító hatása segíti a szervezet jobb vérellátását. Hatására a stresszhormonok szintje csökken a vérben. A nevetés ideje alatt tudatos elménk pihen, érzékeink harmonikusan összehangolódnak, így a hahota a meditáció egyik legkönnyebben kivitelezhető formája lehet. A nevetés támogatja védekezőrendszerünket, s a jól működő immunrendszer távol tartja a fertőzéseket, megelőzi az allergia kialakulását, illetve csökkenti annak hatásait, sőt a rákos sejtek elpusztítására is képes. A nevetés hatására – még mozgáshiányos körülmények között is – javul a test sejtjeinek oxigén-ellátottsága, kacagás közben ugyanis a szokásosnál jóval több oxigént lélegzünk be.

A nevetés pozitív hatásai

Az utóbbi évtizedekben végzett tudományos kutatások alapján még a kutatóorvosok is elismerik, hogy a nevetés pozitív hatással van az egészségre. Ellensúlyozni képes például a korunk népbetegségének számító stresszt, mely jelentősen hozzájárul a komoly szív-érrendszeri, idegrendszeri, légzőszervi, emésztőrendszeri, hormonális- és a nemi működéssel kapcsolatos panaszok és betegségek kialakulásához. A kacagás növeli ellenállóképességünket, immunrendszerünkre jótékonyan hat. Az emberek hétköznapjaiban a nevetés gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, mint az különböző felmérésekből kiderül szerte a világon, pedig az életszínvonal szemmel láthatóan növekedett. Egyedül a kisgyermekek azok, akik még szívesen nevetnek. Szerencsére ők nem veszik túl komolyan saját magukat és a körülöttük zajló világot. Azután mi felnőttek “megneveljük” őket, és lassan ők is elveszítik humorérzéküket. Megfigyelhető, hogy az utóbbi években egyre kevesebb vicc kering szájról-szájra, sokkal kevesebb a humoros előadás, a vígjáték a színházak és a mozik műsorán, helyüket a komolyság, a félelem, a bűnözés, az akció és a horror veszi át. Nevetséges? Sajnos nem.

A nevetés ugyanis nemcsak boldoggá tesz, hanem a fájdalmat is csillapítja. Erre a meggyőződésre alapozza működését a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, amelynek „orvosai” a vizitek alkalmával több ezer beteg gyermeket látogatnak meg a kórházak gyermekgyógyászati osztályain a világ több országában.

Magyarországon 1996-ban alakította meg az osztrák Rote Nasen Clowndoctors Szervezet a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt. A bohócok, akik hivatásukat tekintve professzionális színészek és előadóművészek, hetente látogatnak el a kórházban ápolt beteg gyermekekhez, hogy egy kis vidámságot vigyenek nekik. Az utóbbi években a doktorok néhány idősek otthonába is ellátogatnak, hogy az ott élő betegek életét is megszínesítsék.

A nevetés természetével, folyamatával és hatásaival foglalkozó tudomány a gelotológia. Megállapították, hogy két percnyi kacagás ugyanolyan jó hatással bír az emberi szervezetre, mint húsz perc futás. A nevetés akár nyolcvan izmunkat is mozgásba hozhatja, és ugyanazokat az agyi területeket aktivizálja, amelyeket a kokain és a pénz birtoklása. Ennek ellenére a felnőttek átlagosan csupán tizenötször, míg a gyerekek akár négyszáz alkalommal is felkacagnak naponta.

„Tanulj meg mosolyogni. A mosolyban mágikus erő rejlik. Amíg az ember mosolyogni tud, addig képes a további harcra. És aki harcol, az győzhet is.”    (Marcus Aurelius római császár)

-------------------------------------------------------------------------------------------Kedves Barátaim és Barátnőim ! Ha megtehetjük , akkor nevessünk és mosolyogjunk sokat, mert egészséges !

Mosolygós szép napot kívánok !      Üdv :Marcsi