Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pajzsmirigy Betegek Csoprtja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pajzsmirigy Betegek Csoprtja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fordította: Szendi Gábor
Forrás: Michael Downey Discovering coffee's unique health benefits. Life Extension Magazine, 2012 jan. 39-49
Nem lehet elég jót mondani a kávéról ahoz, hogy végre -állítólag az emberek egészségének érdekében fellépő- un. 'szakemberek' ne óvnának a fogyasztásától. Mint általában a közkeletű egészségügyi tanácsok, a kávéfogyasztás ellenzése is teljesen megalapozatlan, szembe megy a tényekkel. Ez az összefoglaló talán meggyőzi majd az aggodalmakodókat.
Az egészségügyi szervezetek sürgős riadót fújtak el a gombamód
terjedő diabétesz járvány hírére, miután a Lancetben megjelent 2011
júliusában egy tanulmány, amely sokkolta a szakértőket azzal a
becsléssel, miszerint a világon jelenleg kb. 347 millió cukorbeteg él
(22). Hamarosan -2011 szeptember 13-án- a Nemzetközi Diabétesz Szövetség
bizonyítékokat mutatott be arra, hogy a valódi szám a 366 milliót
közelíti (23).
A tudományos vizsgálatok azt bizonyították, hogy a rendszeresen
(klorogénsavat tartalmazó) kávét fogyasztóknak akár 67%-kal is
csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ez nyilvánvalóan a
lecsökkent vércukorszint, a megnövekedett inzulinérzékenység és mind a
tárolt zsír, mind a tárolt szénhidrát csökkenésének a következménye.
A számos vizsgálatok egyike, a 2009-ben az Annals of Internal
Medicine-ben megjelent metaanalízis 450 000 ember adatait vonta össze és
mutatta ki, hogy minden további csésze kávé (koffeines vagy
koffeinmentes) 5-10%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázatát (12).
Sok epidemiológiai vizsgálat is azt mutatja, hogy a diabétesz kockázata
az elfogyasztott kávé mennyiségével arányosan csökken. A kutatók például
úgy találták, hogy
1, napi egy kávé 13%-kal (24)
2, napi 4 kávé 47%-kal (24)
3, napi 12 kávé 67%-kal (21)
csökkenti a kockázatot.
A tudósok kezdik megérteni, hogy a nyers és főzött kávéban található
klorogénsav összetevő közvetlenül felelős az antidiabetikus hatásért. A
kutatók kimutatták, hogy ez alapvetően gátolja a szervezetben a glukóz
szintézist és kibocsátást (25). Úgy tűnik, ezt az okozza, hogy a
klorogénsav gátolja a glukóz-6-foszfatáz glukóz-szabályozó enzimet,
amelynek következtében így csökken a vérben a vércukorszint (26).
A klorogénsav csökkeni t a szénhidrátfogyasztást követő hiperglikémiás
kiugrást is (26). Ez csökkenti az inzulinaktivitást, ami csökkenti a
zsírlerakódást.
A kávé nem azonosított alkotóelemei, továbbá a koffein is, serkenti a
klorogénsav diabéteszt megelőző hatásait. Az előzetes vizsgálatok azt
mutatják, hogy ezek a vegyületek 35%-kal csökkentik a tárolt szénhidrát
mennyiségét és javítják az inzulinérzékenységet (28).
A kávéról korábban kimutatták, hogy gátolja a vasfelszívódást (29).
Később, 2004-ben a kutatók közvetlen kapcsolatot találtak a testben
tárolt vas lecsökkent szintje és a csökkent cukorbetegség kockázat közt;
ez a hatás független volt az előzőekben említettektől (30).
A rákkockázat csökkenése
Korábbi vizsgálatok már beszámoltak arról, hogy a kávéfogyasztás számos rákfajta kockázatát csökkenti. Pl. most, amikor a prosztatarák a tüdőrák után a második leggyakoribb tumoros halálnem Amerikában (31), egy ígéretes vizsgálat jelent meg a Journal of National Cancer Institute 2011 június 8-i számában. A kutatócsoport arról számolt be, hogy azok a férfiak, akik legalább napi 6 kávét isznak, 18%-kal kisebb a prosztatarák kockázata, és 40%-kal kisebb annak a kockázata, hogy a prosztatarák agresszíven terjedő, halálos rákká fajuljon (9). Mivel ez mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávéra áll, ez azt mutatja, hogy a hatás nem a koffeinnek tulajdonítható. Az inzulinszintet csökkentő és az inzulinérzékenységet növeli összetevőknek tulajdonítható ez a védőhatás (33).
A mellrák a tüdőrák utána második leggyakoribb halálok az amerikai nők körében (34). A Breast Cancer Research 2011 május 14.-i számában megjelent tanulmány szerint azoknak a körében, akik legalább napi 5 kávét isznak, 57%-kal csökken az ER-negatív (nem hormonfüggő) mellrák kockázata (10). Ezt a rákfajtát különösen nehéz kezelni. Ez az eredmény hozzáadódik ahhoz a korábbi eredményhez, miszerint napi két kávé késlelteti a mellrák megjelenését egy bizonyos genetikai típusnál (35).
A vastagbélrák - a két nemet együttvéve - a mások leggyakoribb tumoros eredetű halálok az USA-ban (36). Míg a vastagbélvizsgálat hasznos a rák detektálásában, de a kutatók régóta reménykednek abban, hogy megtalálták a megelőzés módját is. A jó hír, hogy 24 vizsgálat összevont elemzése szerint a sokat kávézók körében 30%-kal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata (37). Ez megerősíti több korábbi vizsgálat eredményét (38-41).
Akiknél száj vagy torokrákot találtak, azoknál 15% esély van arra, hogy a rák átterjed a gégére, a nyelőcsőre vagy a tüdőre (42). Egy esetkontrollos vizsgálat szerint a legalább napi 3 kévét fogyasztóknak a kávét nem fogyasztókhoz képest 40%-kal kisebb az esélye a száj, torok és nyelőcsőrákra (43). Egy másik vizsgálat megerősítette ezt az erős kapcsolatot (44). A májrák szintén vezető halálok az egész világon. Az utóbbi években felhalmozódott kutatási eredmények szerint a kávé véd a májrákkal szemben is. Egy 2005-ös vizsgálat szerint már napi egy csésze is 42%-kal csökkenti a májrák kockázatát (46). Számos vizsgálat számolt be hasonló eredményről (47-52).
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív- és érrendszeri betegségekben egyharmaddal több amerikai hal meg, mint rákban (53).
Talán Ön is hallotta már azt a téves elképzelést, hogy a kávé vérnyomás
emelkedést okoz és növeli a szívbetegség kockázatát. Valójában a
vizsgálatok azt mutatják, hogy a kávé hosszútávon csökkenti a vérnyomást
(54), csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát (55-57) és
lecsökkentheti a sztrók kockázatát is (58).
A kávé, röviddel elfogyasztása után, növelheti a vérnyomást (59-61). De
összetevőinek hosszútávon vannak előnyei: már 8 hét után csökken a
kávéfogyasztók vérnyomása, feltehetően a klorogénsav érfalakra gyakorolt
hatásának köszönhetően (62).
Hosszabb távon a kávé csökkenti a szívhalálozás kockázatát. Egy 15 éves
követéses vizsgálatban 15 000 nő adatát feldolgozva az derült ki, hogy
napi 1-3 csésze kávé már 24%-kal csökkenti a szíveredetű halálozást (6) .
Az eredményt más vizsgálatok is megerősítették (63, 64).
A szíveredetű halálozás sejtszintű megelőzését is eredményezi a kávé, mivel már egyetlen csésze kávé -függetlenül a koffein tartalomtól, egy órán belül gátolja a vérlemezkék kicsapódását. További jó hír, hogy a rendszeres kávézás csökkenti a gyulladást, emeli a HDL szintet (66) és csökkenti a koronáriák meszesedését (67).
Májbetegségek
A krónikus májbetegségek és a májcirrózis évente 35 000 halált okoz az
USA-ban. A cirrózis a 9. halálok Amerikában, ez felel az összhalálozás
1.2%-áért (68). A kutatók eredményei szerint ez a halálozás jelentősen
csökkenthető kávézással.
Akik legalább napi 4 kávét isznak, azoknál a cirrózis kockázata 84%-kal
csökken, mutatta ki egy Annals of Epidemiology-ban megjelent tanulmány
(69). Ez egybevág egy nyolc évvel korábbi vizsgálattal, amelyben 120 000
ember adata alapján mutatták ki, hogy napi egy csésze kávé már 23%-kal
csökkenti a cirrózis kockázatát (70).
A hepatitis B-ben és C-ben szenvedő betegeknél ugyancsak csökken a nem
alkoholos eredetű májcirrózis kockázata, ha rendszeresen kávéznak (71).
Szellemi hanyatlás
Az Alzheimer betegség gyakorisága folyamatosan növekszik a 84 évesnél idősebbek 40%-a szenved ebben a kórban (72).
Ígéretesek azok a vizsgálatok, amelyek szerint a koffeines kávét
fogyasztók körében kisebb a későbbi Alzheimer és demencia kockázat (18,
73). A kutatók megállapítása szerint a kávéfogyasztás hosszú távú
dózisfüggő hatása a megőrzött szellemi képesség és memória (75, 76), és
ez elsősorban a neuronok védettségéből fakad (77).
Egy egérvizsgálat szerint a moderált kávéfogyasztás - ez emberre
átszámolva napi 5 csészét jelent- 5 héten belül elkezdi visszafordítani
az Alzheimer betegséggel járó károsodásokat (20).
Bár a szellemi hanyatlással szembeni védőhatás mechanizmusa még nem
ismert, egy 2009-es egérvizsgálat szerint a koffein mind a vérben, mind
az agyban csökkenti az Alzheimer kialakulásában szerepet játszó amyloid
béta fehérje szintjét (78).
2011-ben a kutatók arra következtettek, hogy a kávé a legjobb forrása a koffeinnek, amely védelmet jelent a szellemi hanyatlással szemben. A következtetés alapja az, hogy a kávé eddig ismeretlen alkotóelemei erősítik a koffein azon hatását, amely növeli egy faktor (a granulocyte colony-stimulating factor vagy másként GCSF) szintjét a vérben, amely oka az Alzheimerben bekövetkező szellemi javulásnak (79).
A koffeines kávé a Parkinson betegség ellen is véd. Ez a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség az Alzheimer után. Egy vizsgálatban 29 000 ember adata alapján arra következtettek, hogy napi 1-5 kávé 47%-kal, napi 5 kávénál több 60%-kal csökkenti a Parkinson kockázatát (81). A GCSF szintjét növelő gyógyszer, a Neupogen hatásosan megállította a Parkinson romlását állatkísérletekben (82-85). Számos más vizsgálat is megerősítette, hogy minél több kávét iszik valaki naponta, annál kisebb a Parkinson kockázata (86-88).
DNS károsodás
A DNS-t számos környezeti hatás és az öregedés is károsítja. Kiderült azonban, hogy a kávézás csökkenti az oxidációs hatásokra bekövetkező DNSA károsodást (90, 91). Egy 2011-es vizsgálat igazolta, hogy a kávé hatására csökkenő DNS károsodás az egyik oka a rákkockázat csökkenésének. A rendszeresen kávézóknak 13%-kal, az erős kávézóknak 18%-kal csökkent általában a rákkockázata, de a kávé specifikusan véd a prosztata, a mell-, a vastagbél- és végbél-, a torok-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a hólyag- és a méhrákkal szemben (92).
Hogyan hatnak a kávé összetevői?
A kávé sokoldalú hatását nyilván nem magyarázza meg teljes egészében az antioxidáns hatása. A kutatók kezdik feltárni a kávé összetevőinek további hatásait is.
Az egyik, hogy a kávé polifenoljai javítják a sejten belüli kommunikáció hatékonyságát, ami serkenti a sejtmegújulást, a immunitást és a homeosztázist (95, 96). A gyenge sejten belüli kommunikáció jellemző a rákra, cukorbetegségre és más betegségekre. Ez a megjavult sejten belüli kommunikáció akadályozza meg a vérlemezkék kicsapódását is (97). Egy specifikus sejt jelzőrendszer hatékonyságának javulása miatt védőhatású a kávé az idegsejtek esetében is (98). A kávé pozitívan hat a sejtek receptoraira is (99). A receptorokon keresztül kap egy sejt utasítást az osztódásra, elhalásra vagy különféle molekulák kibocsátására.
A kávé megemeli a méregtelenítő enzimek szintjét, ami védi a DNS-t a károsodástól (100). Egy 2009-es vizsgálat azt is igazolta, hogy a kávé fokozza a bifidobaktériumok (hasznos bélbaktériumok) aktivitását (101). Ezek a baktériumok fokozzák az immunitást, csökkentik a vérnyomást és fokozzák az ásványi anyagok felszívódását.
Egy 2010-es vizsgálat arra mutatott rá, hogy a kávéban található fenolikok, napi 4-8 kávé esetén közvetlenül csökkenti a gyulladást (66). A krónikus szervezetszintű gyulladás számos betegség alapja.
Egy 2011-es vizsgálat igazolta a kávé májvédő hatását és a zsírsejtek aktiválódását. Ezt mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé kiváltja (102). Ugyancsak 2011-ben igazolták, hogy a koffein maga is hatásosan semlegesíti a szabad gyököket (103).
A kávé védi az agy-vér gátat is (105), azaz segít meggátolni, hogy az agyműködést zavaró anyagok jussanak be az agyba.
Többszörös előny
Akik tehát a legtöbb kávét isszák, azoknak alapvetően lecsökken a diabétesz, a rák, a májbetegségek, a szellemi hanyatlás és a DNS károsodás kockázata. De a pozitív hatások sora ezzel nem ért véget.
|
Összefoglaló
Bár sok ember véli úgy, hogy korlátoznia kell a kávéfogyasztást,
rengeteg vizsgálat igazolja, hogy a kávézás egészségvédő előnyei az
elfogyasztott napi adaggal arányosan nő.
Számos vizsgálat igazolja, hogy a nagyobb mennyiségben naponta
elfogyasztott kávé csökkenti a diabétesz, a szív- és érrendszeri
betegségek, a rák, az Alzheimer és számos más krónikus betegség, köztük
az elhízás kockázatát.
Számos fitovegyület, köztük a klorogénsav található a kávéban, amely a kávé betegségmegelőző hatásáért felelős.
Az előnyök dózisfüggők: napi egy csésze 13%-kal, napi 12 csésze már 67%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázat (21).
Miközben a tradicionális orvoslás reménytelen küzdelmet folytat a
cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer betegség ellen, kiterjedt
kutatások igazolják, hogy a kávé, amely messze nem bűnös élvezet,
teljesen természetes és olcsó védekezési eszköz.
A kávé védőhatásai
1, Kombinált antioxidáns hatás
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!